دسته‌ها
اخبار

اعمال آخر شعبان و راهنمای ورود به رمضان المبارک

بعضی موقعیت‌ها هستند که هیچ‌طوری نمی‌شود از خیرشان گذشت و وسوسه‌کننده هستند؛ مثلا اگر به شما بگویند ماهی هست که یک‌روز روزه مستحبی در آن بهشت را برای شما واجب می‌کند چه می‌کنید؟

سریع نمی‌پرسید چه ماهی است و چه روزی و چه روزه‌ای؟ حالا باید به شما این مژده را بدهم ماه شعبان که به روزهای آخرش رسیده‌ایم، چنین ماهی است و شما هنوز چند روزی فرصت دارید که از نعمات معنوی آن بهره‌مند شوید. با ما همراه باشید تا بخشی از اعمال ماه شعبان را با هم مرور کنیم که آن را دریابیم.

 

 

یک روز روزه و خریدن بهشت

حضرت محمدمصطفی(ص) پیامبر گرامی ما ماه شعبان را روزه می‌گرفتند و آن را به ماه رمضان وصل می‌کردند و می‌فرمودند: شعبان،‌ ماه من است هر که یک روز از ماه مرا روزه بگیرد بهشت برای او واجب می‌شود.

 

از امام زین‌العابدین(ع) نیز روایت است که هنگامی که به ماه شعبان می‌رسیدند، می‌فرمودند: ای اصحاب من می‌دانید این چه ماهی است؟ این ماه شعبان است، به حق آن خدایی که جان علی‌بن‌حسین به‌دست قدرت اوست سوگند یاد می‌کنم که از پدرم حسین‌بن‌علی(ع) شنیدم که فرمود شنیدم از امیرالمؤمنین(ع) که هر که در ماه شعبان برای جلب محبت پیغمبر خدا و تقرب به سوی خدا روزه بگیرد خداوند او را دوست می‌دارد و در روز قیامت کرامت خود را نصیب او کرده و بهشت را برای او واجب می‌کند.

 

امام‌صادق(ع) نیز می‌فرمودند: کسی که روز اول ماه را روزه بگیرد، حتما وارد بهشت می‌شود و کسی که 2روز را روزه بگیرد، خداوند در هر شب و روزی (به چشم رحمت) به او می‌نگرد و در بهشت نیز به این نگاه ادامه می‌دهد؛ کسی که 3روز روزه بگیرد، با خداوند در عرش و بهشت او دیدار می‌کند. در میان روزهای خاص روزه در این ماه دوشنبه و پنجشنبه فضیلت بالاتری دارند و بیشتر سفارش شده‌اند. حالا این شما و این چند روز مانده از شعبان.

 

[su_note]

حتما بخوانید »» درباره گروه اعتکافی ها ؛ لذت عبادت در کنار کودکان و خانواده

[/su_note]

 

مناجات و صلوات شعبانیه؛ دعاهایی بی‌نظیر

از امام‌صادق(ع) روایت شده است که صلوات شعبانیه یکی از بهترین اذکار در ماه شعبان است. این صلوات باید در هنگام ظهر خوانده شود. مناجات شعبانیه هم از حضرت علی(ع) روایت شده و خواندن آن در تمامی ایام ماه شعبان فضیلت بسیار بالایی دارد.

صلوات و مناجات شعبانیه را می‌توانید به‌راحتی در مفاتیح‌الجنان پیدا کنید. نرم‌افزارهای تلفن همراه مفاتیح هم به‌صورت رایگان در فروشگاه‌های فروش نرم‌افزار در دسترس شما هستند و جست‌وجوی ادعیه مورد نظر شما را راحت‌تر می‌کنند.

 

فرصت جبران برای بازمانده‌ها

روایت شده که یکی از یاران نزدیک امام‌رضا(ع) به نام اباصلت در جمعه آخر ماه شعبان به حضور ایشان می‌رود. حضرت خطاب به او می‌گوید: ای اباصلت اکثر ماه شعبان رفت و این جمعه آخر آن است، پس برای جبران زمانی که از دست رفته است تدارک ببین.

 

دعا و استغفار بسیار داشته باش و از گناهان خود توبه کن تا هنگامی که ماه رمضان رسید برای خدا خالص شده باشی و نیز او را سفارش به این دعا کردند که در روزهای باقیمانده از ماه شعبان این دعا را بسیار بخوان: «اَللّهُمَّ اِنْ لَمْ تَکنْ غَفَرْتَ لَنا فیما مَضی مِنْ شَعْبانَ فَاغْفِرْ لَنا فیما بَقِی مِنْهُ». گرفتن روزه در 3روز آخر ماه شعبان هم بهره‌های معنوی فراوانی دارد تا جایی که امام صادق(ع) می‌فرمایند: هر کس 3 روز آخر شعبان را روزه بگیرد و آنها را به ماه رمضان متصل کند، خداوند برای او پاداش روزه 2ماه پیاپی را می‌نویسد.

 

اعمال کوچک، ثواب‌های بزرگ

از دیگر اعمالی که در این ماه ذکر شده است، گفتن ذکر «اَسْتَغْفِرُاللهَ وَ اَسْئَلُهُ التَّوْبَهَ» 70مرتبه در روز است. ذکر دیگری که در این ماه سفارش شده «اَسْتَغْفِرُاللهَ الَّذی لا اِلهَ اِلاّ هُوَ الرَّحْمنُ الرَّحیمُ الْحَی الْقَیوُمُ وَ اَتُوبُ اِلَیهِ» است که آن هم 70مرتبه در روز سفارش شده است. یکی دیگر از اعمالی که در این ماه بسیار توصیه شده صدقه‌دادن است. از معصوم(ع) روایت‌شده که «صدقه‌دادن در این ماه خوب است حتی اگر به اندازه نصف خرمایی باشد و خداوند بدن صدقه‌دهنده در این ماه را بر آتش حرام می‌کند.

 

ذکر دیگری که با عبارتی عجیب در این ماه روایت شده «لااِلهَ‌اِلاالله وَ لانَعْبُدُ اِلاّ اِیاهُ مُخْلِصینَ لَهُ الدّینَ وَ لَوُ کرِهَ الْمُشْرِکونَ» است که ثواب بسیاری دارد، هرکس آن را هزار بار در ماه شعبان تکرار کند، ثواب عبادت هزارساله برای او نوشته می‌شود.

نمازی هم برای روزهای پنجشنبه ماه شعبان در مفاتیح‌الجنان نقل شده که گفته شده خداوند هر حاجتی که اقامه‌کننده نماز داشته باشد را بر طرف می‌کند و روش خواندن این نماز به این صورت است که 2رکعت نماز اقامه می‌شود و در هر رکعت بعد از حمد، 100مرتبه سوره توحید خوانده می‌شود و بعد از سلام نماز 100بار صلوات فرستاده می‌شود.

 

 

برای بهار دل‌ها آماده شوید

حالا دیگر کم‌کم بوی رمضان هم به مشام می‌رسد و باید با بهره از فیوضات ماه شعبان برای ماه رمضان آماده شوید. اینکه چه کارهایی می‌تواند ما را برای آمدن ماه رمضان آماده کند زیاد سخت نیست، ولی مهم این است که تصمیم بگیریم و تمرین‌های مبارزه با نفس و آمادگی معنوی را شروع کنیم.

 

خیلی راحت و ساده می‌توانید از نمازهای واجبتان شروع کنید. سعی کنید نمازهایتان را در اول وقت و ترجیحا به جماعت بخوانید. همین کار ساده اثر شگرفی در حال معنوی شما دارد. چشم و گوشتان را تمرین دهید که خوب‌تر ببینند و بهتر بشنوند. صحنه‌هایی که نامناسب است و موسیقی‌های شبهه‌ناک را کنار بگذارید.

 

اگر از کسی حقی بر گردن شماست سعی کنید از او حلالیت بطلبید. این شب‌ها که غالبا افراد تا پاسی از نیمه‌شب بیدارند به‌سادگی می‌توانید بعد از ساعت 12شب نماز مستحبی شب را بخوانید یا حتی اگر اهل زود خوابیدن هستید چند دقیقه به اذان صبح بیدار شوید و نماز شب را برپا دارید. از همان ابتدا هم لازم نیست نماز کامل و 11رکعتی را بخوانید و می‌توانید به همان 2رکعت اکتفا کنید.

 

روی کنترل اخلاق و رفتارتان هم تمرکز بیشتری داشته باشید و سعی کنید رفتارهای تندخویانه و بدرفتاری با اطرافیان و خانواده اگر در شما وجود دارد، بهبود ببخشید. مجموعه این کارها روح شما را جلای تازه‌ای می‌دهد و کمک می‌کند رمضان زیباتری را تجربه کنید.

 

[su_note]

حتما بخوانید »» چگونه کودکان حافظ قرآن تربیت کنیم ؛ روش‌های حفظ قرآن برای کودکان

[/su_note]

 

بدنی که نیاز به تمرین دارد

از آماده‌سازی روحی گفتیم اما حالا بپردازیم به آماده‌سازی جسم. با توجه به اینکه این سال‌ها روزه‌داری‌هایی با ساعتی طولانی را تجربه می‌کنیم برای اینکه در چند روز اول ماه رمضان به شما و بدنتان فشار نیاید باید یکسری تمرین‌ها را از حالا با بدنتان انجام دهید. سعی کنید کمتر بخورید و حجم غذایی را که وارد معده‌تان می‌شود،‌ کم کنید تا معده شما کمی کوچک‌تر شده و برای گرسنگی‌کشیدن آماده‌تر شود.

 

فاصله وعده‌های غذایی‌تان را رفته‌رفته زیاد کنید تا به حذف وعده ناهار برسد. در چنین حالتی شما تقریبا الگویی از روزه‌داری را تجربه می‌کنید. می‌توانید با خوردن بیشتر میوه و سبزیجات بدنتان را تقویت کنید. سعی کنید حتی‌الامکان خوردن میان‌وعده‌هایی را که برای بعضی از ما عادت شده کنار بگذارید.

 

خوابتان را کنترل کنید و از خوابیدن زیاد بپرهیزید. مصرف آب را در طول روز کم کنید تا رفته‌رفته با تشنگی روزهای طولانی ماه رمضان هماهنگ شوید. با این همه صحبتی که از ثواب روزه در شعبان شد می‌توانید به‌عنوان یک تیر و دو نشان یک روز درمیان مثلا، روزه بگیرید تا هم بدنتان آب‌بندی شود و هم از توفیق روزه‌گرفتن در شعبان بی‌نصیب نمانید.

 

گردآورنده : محمدعلی شاطری (همشهری دو -کد: 370935 )

 

[su_note]

اعمال روزهای پایانی ماه شعبان

 

سیدبن‌طاووس قدس‌سره در کتاب اقبال‌الاعمال آورده است:

اباصلت، از اصحاب امام رضا(ع)، می‌گوید: در آخرین جمعه از ماه شعبان نزد امام رضا علیه‌السلام رفتم؛ حضرت فرمود:

“ای اباصلت، بیشتر ماه شعبان گذشته و این آخرین جمعه از آن است، پس کوتاهی‌های  گذشته خود در این ماه را تدارک کن و بر این کارها بیفزا:

دعا

استغفار

تلاوت قرآن

توبه از گناهان

امانت‌هایی که به گردن داری ادا کن

کینه‌هایی که از مؤمنان به دل داری، از دل بشو

تقوای الهی پیشه کن

در همه امور آشکار و پنهانت به خدا توکل کن

و این دعا را بسیار بخوان:

اللّهُمَّ انْ لَمْ تَکُنْ غَفَرْتَ لَنا فیما مَضی مِنْ شَعْبانَ فَاغْفِرْ لَنا فیما بَقِیَ مِنْهُ.

خداوند در این ماه به حرمت [ورود به] ماه رمضان بسیاری را از آتش جهنم نجات می‌دهد.”

[/su_note]

سارا دانشور

از سارا دانشور

سلام . سارا دانشور هستم . نویسنده و گردآورنده مطالب سایت بنیانا . . . | . . . چه تصویر قشنگی‌ست که در صحنه‌ی محشر ؛ما دور حسینیم و بهشت است که مات است . . .

رخداد از
guest

0 نظرات
قدیم ترین
جدیدترین بیشترین امتیاز
Inline Feedbacks
نمایش همه نظرات