[su_note]
جوانی بر اثر جهالت از خانه ميگريزد، بعد که به آغوش پدر ومادر برميگردد، بامحبت آنها مواجه ميشود؛ اين، توبه است.
وقتی برميگرديم به خانه رحمت الهی، خدا با آغوش باز ما را ميپذيرد. اين بازگشت را كه در رمضان برای انسان مؤمن پيش میآيد، مغتنم بدانيم.
امام خامنه ای ۸۸/۶/۲۹
[/su_note]
روزهداری مثل هر عمل شرعی دیگری قاعده و قانون دارد. کسی که قصد گرفتن روزههای واجب ماه مبارک رمضان را دارد باید با این قواعد و قانونهای روزهداری آشنا باشد.
اینکه نیت روزه واجب ماه رمضان چطور باید باشد؟ چه چیزهایی باعث باطل شدن روزه میشود؟ اگر سهوا یکی از باطلکنندههای روزه را انجام دهیم چه باید کرد؟ در این صفحه سعی کردهایم در این روزهای ابتداییماه مبارک رمضان به سؤالاتی از این دست پاسخ بدهیم تا با آگاهی کامل شرعی به استقبال اینماه عزیز برویم. همراه بنیانا باشید تا بدانیم قاعده و قانون روزه گرفتن چیست
چه شرایطی برای روزه گرفتن افراد لازم است؟
حکم کلی: برای واجب شدن روزه بر یک فرد 8شرط لازم است؛ یعنی اگر هر یک از این شرایط وجود نداشته باشد، دیگر بر فرد واجب نیست که روزه بگیرد: 1- بلوغ، 2-عقل، 3- قدرت، 4- بیهوش نبودن، 5- مسافر نبودن، 6- حایض و نفسا نبودن، 7- ضرر نداشتن روزه برای فرد و 8- حرج نداشتن روزه برای فرد.
نکات مهمی که درباره روزه گرفتن باید بدانید
ممکن است یک نفر بگوید که بهخاطر ضعف روزه نمیگیرد. یادتان باشد انسان نمیتواند بهخاطر ضعف روزه را بخورد ولی اگر بهقدری ضعف پیدا کند که تحمل آن بسیار مشکل شود میتواند روزه را بخورد. همچنین اگر برای او ضرر یا ترس از ضرر داشته باشد میتواند روزه را افطار کند. حواسمان باشد که این ضرر یا ترس از آن، باید یا از تجربه شخصی حاصل شده باشد یا از گفته پزشکی امین یا از منشأ عقلایی دیگر.
اگر پزشک گفت روزه نگیریم، حتما باید به حرف او گوش کنیم؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت که ملاک تأثیر روزه در ایجاد بیماری یا تشدید آن و عدمقدرت بر روزهگرفتن، تشخیص خود روزهدار نسبت بهخودش است؛ بنابراین اگر پزشک بگوید روزه ضرر دارد، اما او با تجربه دریافته است که ضرر ندارد باید روزه بگیرد. البته خود نظر پزشک امین هم میتواند یکی از معیارهای شخص برای تصمیمگیری باشد.
[su_note]
در ادامه بخوانید »» شروع اصلاح سبک زندگی در ماه مبارک رمضان
[/su_note]
اگر روزه مان باطل شد چه کنیم؟
حکم کلی: درخصوص روزههای باطل شده، فرق وجود دارد بین کسی که عمدا روزه را باطل میکند با کسی که سهوا این کار را انجام داده یا به واسطه نداشتن شرایط روزه نگرفته است. اگر کسی از روی عمد و اختیار و بدون عذرشرعی باطلکنندههای روزه را انجام دهد، علاوه بر اینکه روزه او باطل میشود و قضا دارد، کفاره نیز بر او واجب است اما کسی که مثلا بهخاطر بیماری، شرایط روزه گرفتن را نداشته باشد و روزه نگیرد یا اینکه به مسافرت برود، باید تا قبل از رسیدنماه رمضان سال آینده، فقط قضای روزه را به جا بیاورد.
نکات مهمی که باید بدانید
اگر به سبب بیاطلاعی از حکم شرعی، کاری را انجام دهد که روزه را باطل میکند، مثل اینکه نمیدانسته سر زیر آب کردن روزه را باطل میکند و سر زیر آب کند، روزهاش باطل است و باید آن را قضا کند، ولی کفاره بر او واجب نیست.
در فقه برای روزههای قضا شده، کفاره، کفاره تأخیر و فدیه وجود دارد که هر یک در شرایط مشخصی واجب میشود.
چطور برای روزه ماه رمضان نیت کنیم؟
حکم کلی: روزه هم مانند هر عمل عبادی دیگری مثل نماز، نیاز به نیت دارد و بدون آن روزه صحیح نیست. اما نکته مهم درباره نیت روزه، زمان انجام آن است که میان روزه مستحبی، روزه واجب معین مثل روزه ماه رمضان و روزه واجب غیرمعین مثل روزههای قضا، تفاوتهایی وجود دارد.
نوع روزه ، زمان و نیت روزه
روزه مستحب — از اول شب قبل تا قبل از مغرب روزی که روزه میگیرد، به شرطی که در آن روز کاری که روزه را باطل میکند، انجام نداده باشد.
روزه واجب معین مثل روزهماه رمضان — الف) تا قبل از طلوع فجر: صحیح است. ب) تا قبل از زوال خورشید که همان اذان ظهر است اگر از روی عمد نیت نکرده باشد صحیح نیست. اما اگر از روی فراموشی یا بیاطلاعی نیت نکرده، باید بنابراحتیاط واجب نیت روزه کند و روزه بگیرد و بعدا نیز آن روزه را قضا کند. ج) بعد از زوال خورشید یا همان اذان ظهر کافی نیست.
روزه واجب غیرمعین مثل روزههای قضا — الف) تا قبل از زوال: صحیح است. ب) بعد از زوال: صحیح نیست.
نکات مهمی که باید بدانید
یک نکته مهم درباره نیت، مربوط به روز یومالشک است که معلوم نیست روز سیامماه شعبان است یا روز اولماه رمضان (مثلا اگر تا دیشب، حلولماه مبارک رمضان اعلام نشده باشد، امروز یومالشک است).
برای این روز میتواند قصد روزه مستحبی آخر شعبان یا روزه قضا و مانند آن کند و اگر بعدا معلوم شود که رمضان بوده از رمضان حساب میشود و قضای آن روز لازم نیست. اگر هم در اثنای روز بفهمد کهماه رمضان است باید از همان لحظه نیت روزه رمضان کند. روزه آخرین روزماه شعبان به نیت روزه اولماه رمضان، روزه حرام است.
بهطور کلی شخص روزهدار از اذان مغرب هر شب تا اذان صبح فردا فرصت دارد تا برای روزهاش نیت کند. اگر بخواهد نیت یکماه را بهصورت یکجا انجام بدهد، در نخستین شبماه رمضان میتواند نیت روزه یکماهه کند.
[su_note]
در ادامه بخوانید »» حریم من حجاب من در گرما و تابستان [بخش اول]
[/su_note]
چه چیزهایی روزه را باطل میکند؟
حکم کلی: روزه گرفتن، فقط ترک خوردن و آشامیدن نیست.
۹ چیز وجود دارد که روزه را باطل میکند. از نظر فقهی، اصطلاحا به این باطلکنندههای روزه، «مفطرات روزه» میگویند.
این مفطرات عبارتند از: ۱- خوردن و آشامیدن. ۲- جماع (آمیزش جنسی). ۳- استمنا (خودارضایی جنسی). ۴- دروغ بستن به خدا و پیامبران و معصومین(ع) (بنابر احتیاط واجب). ۵- رساندن غبار غلیظ به حلق (بنابر احتیاط واجب). ۶- فرو بردن تمام سر در آب (بنابر احتیاط واجب). ۷- باقی ماندن بر جنابت و حیض و نفاس تا اذان صبح. ۸- اماله (تنقیه) کردن با مایعات. ۹- قی کردن عمدی.
نکات مهمی که باید بدانید
اولا حواستان باشد که باطلکنندههای روزه، احکام بسیاری دارند که برای دانستن آنها حتما باید به رساله مرجع تقلید خود مراجعه کنید.
انجام دادن باطل کنندههای روزه، 2حالت دارد؛ یا از روی عمد است که روزه را باطل میکند یا از روی سهو و فراموشی که روزه را باطل نمیکند و تفاوتی هم بین اقسام روزه از واجب و مستحب در این زمینه وجود ندارد.
اگر روزهدار شککند مفطری انجام داده است یا نه، مثلا غبار غلیظی که وارد دهان شده آن را فروبرده است یا نه، یا آبی که داخل دهان کرده بیرون ریخته یا نه، روزهاش صحیح است.
اگر درماه رمضان مسافرت رفتیم چه کنیم؟
حکم کلی: کسی که درماه رمضان مسافرت میکند در هر مورد که نماز را باید شکسته بخواند نباید روزه بگیرد و در هر مورد که باید نماز 4 رکعتی (تمام) بخواند، مانند مسافری که 10 روز در یک محل قصد ماندن میکند یا اینکه مسافرت شغل او ست، واجب است روزه را نیز بجا بیاورد.
البته اگر روزهدار بعد از ظهر مسافرت کند باید روزه خود را تمام کند (هرچند نماز ظهر و عصرش شکسته میشود) اما اگر پیش از ظهر به قصد مسافرت حرکت کند، پس از عبور از حد ترخص (حدود 5کیلومتر) روزهاش باطل است و باید افطار کند و اگر پیش از حد ترخص افطار کند بنابر احتیاط، کفاره (افطار عمدی روزهماه رمضان) بر او واجب است. البته اگر از حکم این مسئله خبر نداشته کفاره ندارد.
نکات مهمی که باید بدانید
برخیها فکر میکنند که مسافرت در ماه رمضان اشکال شرعی دارد، درحالیکه اینطور نیست. مسافرت درماه رمضان هرچند برای فرار از روزه باشد جایز است. البته بهتر است به سفر نرود مگر اینکه سفر برای کاری نیکو یا لازم باشد.
روزه کسانی که مسافرت شغل آنها محسوب میشود، روزه دانشجویانی که مشغول به تحصیل در شهری دیگر هستند و روزه کسانی که چند وطن اصلی دارند، احکام متفاوتی دارند که برای دانستن جزئیات آن حتما باید به رساله مرجع تقلید خود مراجعه کنید.
بشنويد| پروردگارا گناهان ما را ببخش؛ قدمهاى ما را استوار بدار و ما را بر جمعيت کافر پيروز گردان…(دعای حضرت آقا سال 58)
دانلود (2مگابایت)
تماشا کنید : رهبرانقلاب: قدر اين ماه رمضان را بدانيم
سال گذشته در همين ماه رمضان كسانی از دوستان ما بودند،اما امسال نيستند؛
بسا تیر و دیماه و اردیبهشت بیاید که ما خاک باشیم و خشت…
دانلود (4مگابایت)
[su_note note_color=”#8BC34A”]
دانلود کتاب احکام روزه (ویژه)
مجموعه احکام روزه کتاب رساله آموزشی؛ برگرفته از فتاوای حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای
لینک دانلود ( حجم 1 مگابایت)
[/su_note]