آنان که تجربه سفر اربعین حسینی را داشتهاند میدانند که شگفتانگیزترین سفری که یک انسان میتواند تجربه کند همین سفر است.
شاید جذابترین نکته این سفر را میتوان در الگوهای رفتاری میزبانان اربعین در عراق یافت که عمده آنان را برادران و خواهران عراقی تشکیل میدهند. اما چه ویژگیهایی آنان را مبدل به بارزترین میزبانان این کره خاکی کرده است؟ بهطور خلاصه به این الگوهای رفتاری اشارهای خواهیم داشت.
۱) اطمینان به وعده الهی؛ میزبانان اربعین مؤمنینی هستند که نقد خود را با نسیه الهی معامله کردهاند و اطمینان راسخ دارند که برکت زائران اباعبدالله(ع) شامل دنیا و آخرتشان خواهد شد.
۲) آن بزرگ مردمان نسبت به خدمترسانی به زائران حضرت بیتفاوت نیستند و احساس تکلیف میکنند و یاری زائران را وظیفه خود میدانند، نه یک لطف.
۳) آنان در اکرام مهمانان امامحسین(ع) از هیچ کوششی دریغ نمیکنند و اکرام را کمال و تمام به انجام میرسانند و بهگونهای زائر حضرت(ع) را تکریم میکنند که مهمانان و حتی اهل خانه خود را آنگونه گرامی نمیدارند.
۴) در ازای خدماتی که از جانبشان انجام میشود نهتنها هیچ منتی بر سر مهمانان نمیگذارند بلکه حتی خود را مدیون مهمان تلقی میکنند.
۵) نهتنها صاحبخانه بلکه تمامی اعضای خانه اعم از همسر و فرزندان نسبت به خدمترسانی اهتمام دارند و تعاون به خرج میدهند و نقشی بر این صفحه مینگارند.
6) چنان در این امر خیر با هم رقابت میکنند که گویی پاداش فوق تصوری پیش چشم آنان است که از چشمان ما پنهان مانده.
7) حُسن ظن و خوشگمانی از ویژگیهای دیگر میزبانان است؛ آنها به مهمانانی که نهتنها از آنان شناختی ندارند بلکه گاه نمیتوانند با آنان ارتباط کلامی برقرار کنند کاملا اعتماد و حسنظن دارند. در خانهها همواره روی همه باز است و اسباب و وسایل منزل بدون هیچ نظارتی در اختیار مهمان ناشناس قرار میگیرد.
این مؤلفههای رفتاری اگرچه با سبک زندگی قرن ۲۱ بشر جور درنمیآید ولی به هر حال این چند روز نسیمی از همسایگی ما میآید که بنیانهای به ظاهر مدرن بسیاری را خواهد لرزانید.
یادداشتی از حجت الاسلام مجتبی علی نژاد