دسته‌ها
کلمات | مقاله، یادداشت، گزارش

بازی اروپا برای نگه داشتن ایران در برجام و تلاش برای تمدید تحریم تسلیحاتی

اروپا با بازی در پازل آمریکا در پی آن است تا همزمان هم ایران یکطرفه در برجام بماند و هم تحریم‌های تسلیحاتی علیه کشورمان تمدید شود.

در هفته‌های گذشته ‌تروئیکای اروپا علی‌رغم اطمینان از رأی منفی چین و روسیه، به قطعنامه ضدایرانی آمریکا درباره تمدید تحریم تسلیحاتی ایران رای ممتنع دادند.

قطعنامه آمریکا با ۱۱ رأی ممتنع، ۲ رأی موافق و ۲ رأی مخالف به تصویب نرسید. آمریکا و جمهوری دومینیکن به این قطعنامه رأی مثبت دادند، چین و روسیه به آن رأی مخالف دادند و بقیه اعضا از جمله انگلیس، فرانسه و آلمان رأی ممتنع دادند.

تروئیکای اروپا (انگلیس، فرانسه، آلمان) با رأی ممتنع در حقیقت در پازل آمریکا بازی کرده و علیه ایران اقدام کرد. بر اساس برجام و قطعنامه ۲۲۳۱، تحریم تسلیحاتی ایران باید ۲۷ مهرماه ۹۹ پایان یابد. برهمین اساس آمریکا آشکارا توافق هسته‌ای و قطعنامه شورای امنیت را زیر پا گذاشته است. با این‌ حال،‌ تروئیکای اروپا به‌جای مواخذه کردن آمریکا، خود در این قانون‌شکنی و عهدشکنی شریک شد.

تروئیکای اروپا (انگلیس، فرانسه، آلمان) در ماه‌های گذشته در شورای حکام آژانس قطعنامه‌ای علیه ایران تصویب کرد. سه کشور اروپایی با اقدام اخیر و رای ممتنع به قطعنامه ضدایرانی، ثابت کردند که حاضر نیستند حداقل حقوق ایران را به رسمیت بشناسند.

در حال حاضر برخلاف ادعای برخی دولتمردان و رسانه‌های زنجیره‌ای، در موضوع ایران شکافی میان اروپا و آمریکا ایجاد نشده، بلکه این دو برای یک هدف مشترک، وظایف مختلفی برای خود تعریف کرده‌اند. اروپا بارها تأکید کرده که در پی حفظ برجام است.

منظور طرف اروپایی از حفظ برجام، نظارت بر اجرای یکطرفه تعهدات از سوی ایران است. در حقیقت اروپا در رویکردی سلطه‌گرانه خود را در جایگاه ناظر برجام می‌بیند و این ایران است که باید تعهدات را انجام دهد. مأموریت اصلی اروپا در برجام، نگه داشتن ایران در توافق است.

همصدایی اروپا با آمریکا

اروپا در پی آن است تا با بازی در پازل آمریکا، همزمان هم دولت ایران را در برجام نگه دارد و هم تحریم‌های تسلیحاتی ایران را تمدید کند. در روزهای گذشته ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه در تماس تلفنی با محمدجواد ظریف همتای ایرانی خود، ضمن اعلام حمایت تروئیکای (انگلیس، فرانسه، آلمان) اروپا از برجام، در اظهارنظری گستاخانه از لغو تحریم‌های تسلیحاتی و فعالیت‌های منطقه‌ای ایران ابراز نگرانی کرد!


تأکید آلمان بر تمدید تحریم تسلیحاتی ایران!

در روزهای گذشته، دویچه‌وله آلمان در گزارشی نوشت:‌ هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان و همتای اسرائیلی او، گابی‌اشکنازی در رابطه با تمدید تسلیحاتی ایران ابراز نظر کردند.

وزیر امور خارجه آلمان ضمن تأکید بر اینکه با همتای اسرائیلی خود در زمینه تمدید تسلیحاتی ایران هم‌نظر است گفت، آلمان و چند کشور دیگر تلاش می‌كنند برای رفع این مشکل ِ«راه‌حلی دیپلماتیک» بیابند تا موجب تحریم تسلیحاتی ایران در آینده شود.

ماس ضمن تأکید بر اینکه «ایران باید رویکرد خود را در منطقه تغییر دهد» مدعی شد: «ما در رابطه با ایران ساده‌لوح نیستیم و می‌دانیم که ایران نقش خطرناکی ایفا می‌کند. تهران باید برنامه توسعه موشک‌های بالستیک و نفوذ در سوریه، عراق و لبنان را خاتمه دهد».

وزیر امور خارجه آلمان در عین حال تأکید کرد، برنامه جامع اقدام مشترک با ایران (برجام) که به تهران مشوق‌های اقتصادی در ازای محدود كردن برنامه هسته‌ای وعده می‌دهد، بهترین امکان برای جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به جنگ‌افزار هسته‌ای است.

محمدجواد ظریف پیش از این در اظهارنظری گفته بود: «سه کشور اروپایی همدست ‌ترامپ و نتانیاهو هستند». مخالفت اروپا با اقدام آمریکا در مکانیسم ماشه، صرفا یک مخالفت نمایشی و تاکتیکی برای اخلال در دستگاه محاسباتی طرف ایرانی است.

در روزهای گذشته نیز اروپا به قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی رای مثبت نداد؛ چون در این صورت کارکرد مهم برجام (معطل نگه داشتن ایران و تداوم یکطرفه تعلیق هسته‌ای) متوقف می‌شد.

آمریکا در تقسیم کار با اروپا، از توافق خارج شد و فشار حداکثری را اجرا کرد؛ اروپا نیز وظیفه معطل نگه داشتن ایران در برجام را برعهده ‌دارد. اروپا در مسئله تحریم تسلیحاتی ایران نیز در پی آن است تا از یکسو ایران همچنان در برجام بماند، ثانیا تحریم تسلیحاتی نیز در جای خود باقی مانده و لغو نشود؛ ولو اینکه تحریم‌ها هرچندوقت یک‌بار تمدید شود.

یادداشتی که خواندید روز 11 شهریور 1399 در روزنامه کیهان منتشر شده است.


در ادامه بخوانید »

پنج جمله که پس از برجام اشتباه بودن آن‎ها مشخص شد چه بود ؟ [ویدیو]

اقتصاد ایران را معطل نگاه آمریکا و اروپا نکنید [در خط حزب الله ۲۰۹ بخوانید]

درباره برجام و ده سوال از امام خامنه ای [در نشریه خط حزب الله بخوانید]

با دکمه‌های زیر این صفحه را برای دیگران ارسال کنید
رخداد از
guest

0 نظرات
قدیم ترین
جدیدترین بیشترین امتیاز
Inline Feedbacks
نمایش همه نظرات