مستند محیط امن به کارگردانی حمید مهاجرانی و تهیه شده در مرکز سفیرفیلم، با بررسی نیازهای شرعی افرد در جامعه اسلامی، حکومت را در کنار ابزارهای سلبی، موظف به فراهم آوردن ابزارهای ایجابی در جهت برطرف کردن آن نیاز ها می شمارد. مستند محیط امن در واقع مستندی در بررسی ایرادات قانونی برای ایجاد محیطی امن و سالم در جامعه است.
مستند محیط امن بیان می کند اگر افرادی نیاز فردی مشروعی دارند که با قواعد و قرادادهای جمعی سازگار نیست، حکومت اسلامی و جامعه موظف است به جای منع یا بیتفاوتی نسبت به آن نیاز، وسایل یا محیط امنی برای رفع نیاز فردی وی فراهم کنند.
در این مستند ۱۷ دقیقه ای در گفتوگو با کارشناسان دینی و تربیتی مختلفی از جمله حجتالسلام محمدرضا زائری، حمیدرضا حاجی بابایی وزیر پیشین آموزش و پرورش و… سه سوژه اصلی بررسی می شوند. روزهخواری در ملا عام، استراحتگاه برای دانشجویان دختر در دانشگاه و حجاب دانشآموزان دختر در کلاس مدرسه از جمله این سوژهها هستند.
ویدیو : مستند محیط امن
[box type=”download” align=”” class=”” width=””]
دانلود مستند محیط امن ؛ کیفیت عالی(230مگابایت) | سرویس دهنده ایران | سرویس دهنده آلمان
دانود مستند محیط امن ؛ کیفیت موبایلی ( 62مگابایت) |سرویس دهنده ایران | سرویس دهنده آلمان
[/box]
.
در ادامه مطلب شرح گفت و گوی با سازندگان مستند را میخوانیم ؛ همراه بنیانا باشید
.
مستند کوتاه محیط امن به کارگردانی حمید مهاجری و تهیهکنندگی علی طادی پیرامون موضوع روزهخواری در جامعه اسلامی و حجاب در مدارس دخترانه است. گرچه هر دو موضوع از جمله مسائل مهم جامعه ما در سه دهه گذشته بوده اما نحوه ورود مستندساز به این موضوعات و کوچکسازی مسائل و رسیدن به جوابهای ساده برای رفع مشکلات از جمله نکات مثبت مستند محیط امن است. این مستند به جزات اتفاق ویژهای در میان آثار اجتماعی از این دست نبوده و نیست اما آغاز خوبی برای ورود به اینگونه بحثها با چنین زاویهای است. در ادامه گفتو گوی کوتاه ما را با تهیهکننده و کارگردان اثر میخوانید:
چه شد به سراغ موضوع مستند محیط امن رفتید؟
مهاجری: نزدیک ۱۰ مورد موضوع اجتماعی داشتیم که مسئله جوانان و جامعه بود که از میان آنها به این موضوعات رسیدیم و در پی تولید مستند رفتیم، موضوع اوقات فراغت و مسئله ازدواج و … از جمله موضوعات کلی بود و مسائل جزئیتری مثل استراحتگاهها در محیط شهری یا حتی موضوع ترافیک هم در موضوعات ما بود.
تمرکز مستند انگار بیشتر به سمت روزه و روزهداری رفته است
مهاجری: بنا نبود ما به سمت روزهخواری برویم اما در تدوین بیشتر به این سمت رفت
مسئله اصلی مستند محیط امن چیست؟
مهاجری: ما میخواهیم در مستند بگوییم که با راهکارهای آسان و کوچک و کم هزینه بسیاری از مشکلات اجتماعی را میتوان عوض کرد، کافیست شما زاویه دیدتان را عوض کنید. برخی مسائل جامعه اسلامی را بد جلوه میدهد و کی از مسایلی که جامعه را زشت نشان میدهد موضوع روزهخواری در محیط شهری جامعه اسلامی است. سعی کردیم به راه حلها بپردازیم.
در روند ساخت مستند محیط امن وحدت رویه ای برای حل مشکلات داشتید؟
مهاجری: ما مشخصاً مواردی را انتخاب کردیم که همانها را بتوانیم در مستند حل کنیم و نشان دهیم که قابل حل هستند. ما باید از این دید به ماجرا نگاه کنیم که حکومت اسلامی چون بارها در گفتمانش اعلام کرده ما برای اداره جامعه راهکار داریم باید بتواند آنها را به طور عملی به مردم نشان دهد. ما برخی از نیازها را باید نشان بدهیم چون تعدادی از آنان انکار میشود.
برای مستند پژوهش داشتید؟
مهاجری: بله
شما دو موضوع بزرگ و کلی را در مستند میخواهید نشان بدهید. مثلاً در کنار روزهخواری به موضع حجاب در دبیرستانهای دخترانه هم ورود کردید. واقعاً این موضوعات را در پژوهش احصا کرده بودید و دقیقاً میدانستید چه میخواهید؟
مهاجری: بله ما این موارد را در پژوهش دیده بودیم، و میخواستیم به سؤالات مطرح در این زمینه پاسخ بدهیم
فرض کنید شما محیط مدرسه را برای دختران امن کردید با متغییر های دیگر حجاب در جامعه چه خواهید کرد؟
مهاجری: من مشخصاً میخواستم حجاب در مدارس را نشان بدهم و برای آن پاسخی داشته باشم.
چند دقیقه از مستند موضوع حجاب دختران دبیرستانی است؟
مهاجری: نیمی از مستند.
طادی: بحث الان ما این نیست که دختران محجبه باشند. بحث این است که تعدادی از آنان از حجاب متنفرند، ما سعی کردیم که مستند سیاسی نباشد و فرهنگی باشد که البته اگر الان این کار را میساختیم حتماً آن را سیاسی میساختم چون موارد آن به عینیت نزدیکتر بود.
شما میخواهید بگوئید فضای فعلی در مدارس دخترانه اشتباه است ؟
مهاجری: بله، باید شرایط جور دیگری باشد و دختران در فضای مدرسه احساس امنیت کنند و راحتتر باشند و حجاب برایشان اجباری نباشد.
طادی: کاش ما کار را سیاسی میساختیم چون مسئول وضعیت فعلی موضوع حجاب را برخی از مسئولان در دهه ۶۰ می دانم که مستند ما فرهنگی بود و نمیشد به مسائل سیاسی بپردازیم و ما در مستندمان از ترس مرگ خودکشی کردیم و از ترس آنکه سیاسی نشویم برخی مسائل را ندیدیم.
روی سخن این مستند با کیست و مقصر شرایط فعلی چه کسی است؟
مهاجری: ما دقیقاً به دنبال مقصر نیستیم، مثلاً در بحث روزهخواری دنبال پیدا کردن مقصر در شهرداری یا فلان ارگان نبودیم یا مثلاً وزارت کشور را مقصر نمیدانیم گرچه نقش دارند. در موضوع حجاب در مدارس دخترانه هم دنبال مقصر جلوه دادن مدیر مدرسه یا وزیر آموزش و پرورش نیستیم و میخواهیم حرفی را بزنیم که سالها پیش باید گفته میشد.
حامی مستند کجا است و چقدر هزینه کار شد؟
مهاجری: موسسه سفیر فیلم بود و ما ابتدا کار را کلید زدیم و بعداً رفتیم به موسسه نشان دادیم و آنها نیز بعد از تولید توانستند جذب سرمایه کنند.
چرا رونمایی کار را در ماه رمضان گذاشتید؟
طادی: ما مستند را به برخی از شهرداران مناطق و مسئولان مترو نشان دادیم و بنظرم توانسته به فکر آنها در امن سازی محیطهایی برای آنان که نمیتوانند روزه بگیرند جهت داده باشد. وقتی ما مستند را آغاز کردیم همین پارتیشنها که روبروی آبخوری متروها این روزها وجود دارد هم نبود و تصور میکنم مستند ما بی تأثیر نبوده است.
منبع گفت و گو :خبرگزاری فارس
شما مجوز برای انتشار این مستند داشتید؟ دانلود این مستند از لینکی که گذاشتید، مشکل شرعی نداره؟
سلام 🙂
روز به خیر . نیاز به مجوز نداره . سایت موسسه سازنده مستند رو به رایگان برای دانلود گذاشته .
ان شاالله که مشکل شرعی هم نداره و اتفاقا باعث خوشحالی سازندگانش هست 🙂
سایت موسسه سفیر فیلم رو بررسی بفرمایید
ممنون از حضورتون 🙂 یا علی مدد