دولت نگاه سیاسی از دانشگاه را کوتاه کند
در رابطه با بایدها و نبایدهای جامعه دانشگاهی کشور باید به چند نکته توجه کرد:
اول. دانشگاهیان و نخبگان موظف هستند قرائتی درست از دغدغههای رهبری داشته باشند تا مراد و منظور رهبری را بهدرستی درک کنند. رهبر انقلاب بر جذب جوانان انقلابی در بدنه دانشگاهی کشور همواره تأکید داشتهاند. هرچند در برخی موارد این جوانان به بدنه علمی کشور اضافه شدند اما هنوز جای کار بیشتری دارد و اگر بتوانیم از این نخبگان جوان که تلاشهای فراوان و پژوهشهای قابلتوجه داشتهاند در هیات علمی استفاده کنیم با یک تحول علمی و فرهنگی روبهرو خواهیم بود.
از سوی دیگر دانشگاه ما به سمت اسلامی شدن سوق پیدا خواهد کرد. کشوری موفق است که بنیه علمی و همچنین بنیه دینی مستحکمی داشته باشد. لذا جذب متدینین جوان و متخصص که تفکری توحیدی و اسلامی داشته و روحیهای انقلابی دارند میتواند کشور را در ریل پیشرفت و موفقیت قرار دهد.
دوم. بدون شک انقلاب فرهنگی و پیش از آن اصل انقلاب اسلامی برای ورود اسلامیت به متن زندگی جامعه بوده است. زمانی که در حوزه اسلامی بتوانیم علوم مختلف را اسلامی کنیم به سمت اسلامیت حرکت خواهیم کرد. تولید علم در حوزههایی همچون روانشناسی، جامعهشناسی و حتی مدیریت بر اساس آموزههای اسلامی صورت نگرفته است.
زمانی میتوان مدعی کشوری اسلامی بود که علوم انسانی و علوم اداره آن کشور هم برآمده از اسلام باشد. این کار نهتنها از طریق دانشگاه بلکه باید با همکاری حوزه و دانشگاه صورت گیرد. ایجاد علوم اسلامی در حوزه علوم انسانی و تحقق تولید علمی بومی یکی از اولویتهای مهم کشور است و اگر امروز ما نتوانستهایم اقتصادی اسلامی داشته باشیم و اگر امروز ما در حوزه تجارت و صنعت وابسته هستیم برای آن است که در تولید علم در حوزه اقتصاد بومی عمل نکردیم و اسلامی بودن علوم بخشی از همین ماجراست.
امروزه سبک زندگی مردم، اقتصاد، جامعهشناسی و روانشناسی ما برآمده از علوم دوره رنسانس اروپاست و ریشه در الگوهای اسلامی ندارد. وقتی نگاه اسلامی داشته باشیم میتوانیم پایههای اسلامی برای آموزش و پژوهش در کشور بنا کنیم.
سوم. سیاستبازی درد این روزهای دانشگاه است. تا جایی که در روزهای اخیر رهبر انقلاب در دیدار با کارگزاران نظام به ماجرای سیاستزدگی در فضای علمی کشور اشاره کردند. بیشک تشکلهای سیاسی، فعالیت جریانهای سیاسی و طراوت سیاسی لازمه فضای دانشگاهی کشور است اما آنچه درواقع رخ میدهد یک افراطیگری سیاسی در فضای دانشگاه است.
بدون شک هر اتفاقی که جریان علمی کشور را دچار حاشیه کند یک آسیب جدی برای دانشگاه تلقی میشود و هنوز دانشگاه ما به شرایط لازم برای حاشیهزدایی سیاسی نرسیده است. این امر هم محقق نخواهد شد مگر اینکه دانشگاه، مسوولان، دانشجو و استاد دانشگاه ما با حقایق و اولویتهای دانشگاه کنار بیاید و بداند سیاست زدگی اولویت دانشگاه نیست.
چهارم. بدون شک کمیسیون آموزش در دوره جدید مجلس بایستی در مسیر بالا بردن سطح علمی کشور، بالا بردن سطح معنویت در دانشگاه و همچنین مطالبات اقشار فرهنگی و دانشگاهی سرمایهگذاری کند.
اگر دولت نیز نگاه سیاسی خود را از دانشگاه کوتاه کند و بدون جانبداری و با توجه به شایستهسالاری از شعار فاصله گرفته و به مقام شعور برسد، فضای دانشگاهی کشور متحول خواهد شد
اما آنچه امروز شاهد هستیم فضای مقصریابی و علتتراشی برای مشکلات دور و نزدیک است. بدون شک راه کاریابی باید جایگزین مقصریابی شود. دانشجویان و اساتید را نباید وارد یک محکمه سیاسی کنیم و رفع نیازها باید اولویت دولت و مجلس شود.
یادداشت حجتالاسلام احد آزادی خواه عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی